Home | iGoogle | Upload uw persbericht | Contact | Help | Recente Nieuwsbrieven | Laatste nieuws in uw mailbox! | Meld uw link aan!

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

 
 

Meest gevonden op Lichtnet.Net Mijn lichtnet Inloggen linken Help
 
Lichtstroom
 
 

Terug naar Lichttermen

Lichtstroom      

Lichtstroom (Φ v) energie per eenheid tijd (dQ / dt) dat wordt uitgestraald van een bron op zichtbare golflengten. Meer bepaald is de uitgestraalde energie over de golflengten die gevoelig zijn voor het menselijke oog, (ongeveer 330 nm tot 780 nm.) lichtstroom is een gemiddelde omdat het menselijk oog niet reageert op alle zichtbare golflengtes.

De gevoeligste frequentie van het oog is  555 nanometer en daalt af tot ongeveer 10 -4 op 380 en 750 nm.  Dit is het bereik van daglicht gevoeligheid. De nacht gevoeligheid van het oog  geeft  een verschuiving naar het blauwe spectrum van het zichtbare licht, met een piek op 507 nm, en daalt tot 10 -4 bij 340 en 670 nm.

Doorgaans is het niet nodig om al deze wetenschapelijke informatie te bebruiken om de lichtsroom te bepalen. De lichtstroom wordt door de fabrikant bij ontwilkkeling en fanrilage vastgesteld. Bijvoorbeeld de lichtstroom voor een 100W gloeilamp is ongeveer 1.700 lm. We kunnen deze gegevens gebruiken om de lichtsroom te bepalen van andere vermogens bij gloeilampen. De gemiddelde lichtstroom per watt een gloeilamp is ongeveer 17 lm / W. We kunnen dit gebruiken om de lichtsroom te bepalen van een 20W gloeilamp nl: 20W x 17lm / W = 340 lumen.

Het komt regelmatig voor dat de fabrikant zal de 'initiële lumen' opgeeft voor een lamp. Dit is de lichtstroom voor die lamp bij 0 branduren. Deze gegevens kunnen gewoon gebruikt worden. In de praktijk verschuift de golflengte van het uitgestraalde licht en de lamp verliest iets van zijn lichtstroom naar mate hij ouder wordt.