Home | iGoogle | Upload uw persbericht | Contact | Help | Recente Nieuwsbrieven | Laatste nieuws in uw mailbox! | Meld uw link aan!

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

 
 

Meest gevonden op Lichtnet.Net Mijn lichtnet Inloggen linken Help
 
Candela
 
 

Terug naar Lichttermen

Candela      

De candela (symbool cd) is de SI-eenheid van lichtsterkte. De lichtsterkte geeft aan hoeveel licht zich bevindt in een ieder stukje van een lichtbundel. De candela is één van de zeven basiseenheden van het SI.

Het woord 'Candela' betekent 'kaars' in het Latijn. Eén candela komt ongeveer overeen met de lichtsterkte van een gewone kaars. Deze betekenis heeft een historische oorsprong. De Engelse standaardeenheid van kunstmatig licht, de candle (kaars), was gebaseerd op de lichtsterkte van een kaars van puur spermaceti van 1/6 pound met een brandsnelheid van 120 grains per uur.

Enkele andere voorbeelden: De lichtsterkte van een gewone zaklamp is ongeveer 1 candela. Een gloeilamp van 100 watt heeft een lichtsterkte van circa 120 candela. De lichtsterkte van leds en ledlampen wordt uitgedrukt in millicandela (symbool mcd). 1000 millicandela is gelijk aan 1 candela. De lichtsterkte is b.v. 590 000 mcd = 590 cd.

De officiële definitie in het SI luidt als volgt:
"De candela is de lichtsterkte, in een gegeven richting, van een bron die een monochromatische straling met een frequentie van 540*1012 Hz uitzendt en waarvan de stralingssterkte in die richting 1/683 watt per steradiaal is."

Met monochromatisch wordt bedoeld: licht van één kleur, of precieser: licht van één golflengte. De frequentie van 540*1012 hertz komt overeen met groen licht (een golflengte van circa 555 nm). Steradiaal is de eenheid van ruimtehoek. De ruimtehoek geeft aan hoe snel een lichtbundel uiteenwaaiert. Voor een kegelvormige lichtbundel is dat gerelateerd aan de openingshoek. Als een lichtbron in alle richtingen even sterk is, is de ruimtehoek 4 π steradialen.

Voor groen licht komt 1 candela dus overeen met 1/683 W/sr. Bij andere kleuren moet dit gecorrigeerd worden voor de gevoeligheid van het menselijk oog. Voor blauw en rood licht is die ongeveer 10 keer lager dan voor groen licht. Bij deze kleuren is dus veel meer vermogen nodig voor een lichtsterkte van 1 candela. Voor het corrigeren van de lichtsterkte is een standaardfunctie vastgesteld door de Commission internationale de l'éclairage. Dit is een gemiddelde gevoeligheidsfunctie voor het menselijk oog. Voor ieder individu kan de werkelijke lichtsterkte dus afwijken. Meestal bestaat een lichtbundel uit meer kleuren (bij voorbeeld: wit licht). Dan wordt de lichtsterkte van alle kleuren opgeteld.

Verwante eenheden

De candela is verwant aan de eenheden lumen en lux. De eenheid lumen wordt gebruikt voor de totale lichtstroom in een lichtbundel. Een lichtbundel met een sterkte van 1 candela en een ruimtehoek van 1 steradiaal (voor een kegelvormige bundel komt dit overeen met een openingshoek van 65,5°) heeft een totale lichtstroom van 1 lumen. 1 candela is dus gelijk aan 1 lumen per steradiaal. Wanneer een bundel met een sterkte van 1 lumen op een oppervlak van 1 vierkante meter valt geeft dit een verlichtingssterkte van 1 lux. 1 lux is dus gelijk aan 1 lumen per vierkante meter.

Van (milli)candela naar lumen

Om de lichtstroom (in lumen) uit te rekenen neemt u de lichtsterkte (in candela) en vermenigvuldigt die met de ruimtehoek die bij de stralingshoek van de lamp hoort (zie MR16). Omdat de ruimtehoek in steradialen van een lamp meestal kleiner dan 1 is het handiger één gedeeld door de ruimtehoek te nemen en daardoor te delen.

Voorbeeld: 590 000 mcd = 590 cd.
Een lamp met een stralingshoek van 40° heeft een lichtstroom van 590/2,64 = 223,48 lumen.
Candela Stralingshoek Delen door

167,22
10°
41,82
15°
18,50
20°
10,48
25°
6.71
30°
4,67
35°
3,44
40°
2,64
45°
2,09