Mail voor meer oinfo
Home | iGoogle | Upload uw persbericht | Contact | Help | Recente Nieuwsbrieven | Laatste nieuws in uw mailbox! | Meld uw link aan!

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

 
 

Meest gevonden op Lichtnet.Net Mijn lichtnet Inloggen linken Help
 
 
 
  Nieuws >> Lichtadvies >> Leerlingen leren beter bij goed licht
Datum : 13-01-2009
 

Leerlingen leren beter bij goed licht

Philips en de Universitätsklinik Hamburg presenteren onderzoek in scholen met verbluffende resultatenKeulen/Hamburg, Duitsland – Dat licht bij mensen de stemming beïnvloedt, is een bekend fenomeen. Bijna iedereen voelt zich op sombere herfstdagen duidelijk minder energiek dan op een stralende zomerdag. Dit verband is inmiddels uitgebreid onderzocht: door licht geactiveerde receptoren in het netvlies van onze ogen zorgen ervoor dat ons lichaam bepaalde neurotransmitters produceert die onze stemming en activiteit sture

Of licht ook gericht kan worden aangewend om het leergedrag van leerlingen tijdens het lesgeven te beïnvloeden, was de vraagstelling van een nieuw onderzoek dat Prof. Dr. Michael Schulte-Markwort, directeur van de Klinik für Kinder- und Jugendpsychosomatik van de Universitätsklinik Hamburg-Eppendorf, in opdracht van Philips heeft verricht en dat nu op een symposium in Keulen openbaar gemaakt is.

Het verrassend duidelijke resultaat: zowel aandacht als concentratie, alsook de (ongewenste hyper-) activiteit van leerlingen kunnen door gericht gebruik van het juiste licht positief en significant worden beïnvloed.

In totaal 166 leerlingen (in leeftijd variërend van 8 tot 16 jaar) en 18 leerkrachten van meerdere klassen van diverse schooltypes namen deel aan het langlopende experiment dat vorig jaar zomer begon en deze zomer werd afgesloten. Philips had van tevoren de betreffende klaslokalen met installaties voor dynamische verlichting uitgerust. De aanwezige armaturen werden gedemonteerd en vervangen door een innovatief, dynamisch verlichtingssysteem waarbij zowel de verlichtingssterkte als de kleurtemperatuur (“warm” of “koud” licht) kan worden veranderd. Door middel van afstandsbediening konden de leerkrachten het licht aanpassen aan waar op dat moment in de les het zwaartepunt moest liggen. “Activeren”, “Kalmeren” en “Geconcentreerd werken” waren de standaardinstellingen waarmee de op een bepaald moment passende lichtstemming werd gecreëerd.

Bij de studie gebruikte het onderzoeksteam van Prof. Schulte-Markwort wetenschappelijk erkende standaardtests om de aandacht en concentratie te meten (D2 aandachts-, belastings- resp. begrijpend lezentests passend bij de leeftijdsgroep). De resultaten van de klas met dynamisch licht werden telkens vergeleken met de resultaten van een nulmeting van dezelfde klas bij standaardverlichting. Extra bewijskracht werd verkregen door ter vergelijking telkens een controlegroep bij standaardverlichting aan het onderzoek te laten deelnemen.

De resultaten waren opmerkelijk. Bij de leerlingen die bij dynamisch licht werkten, steeg de leessnelheid bijvoorbeeld met bijna 35 procent. Ze lazen gemiddeld 1.051 woorden in een vooraf bepaalde tijd, tegenover 780 woorden bij de nulmeting met conventionele verlichting. Nog duidelijker waren de resultaten van de zogeheten D2 concentratietests. Hier nam de hoeveelheid fouten met bijna 45 procent af, van gemiddeld 17,45 fouten naar gemiddeld 9.

“Weliswaar daalde ook in de controlegroep het aantal fouten door een bepaald trainingseffect met bijna 17 procent, maar de daling met 45 procent bij de groep met dynamisch licht toont duidelijk aan dat met het juiste licht in het klaslokaal de aandacht en concentratie van leerlingen significant kan worden verhoogd”, aldus Prof. Michael Schulte-Markwort.

Of dynamisch licht ook van invloed is op agressie en hyperactiviteit, was onderdeel van een andere module van het onderzoek. De uitsluitend door observatie geconstateerde vermindering van agressie was daarbij weliswaar niet significant, maar des te duidelijker waren de door middel van videoregistratie verkregen meetgegevens met betrekking tot hyperactiviteit, d.w.z. de motorische onrust bij de leerlingen. Deze gaf een daling met wel 76 procent te zien op het moment dat de leerlingen bij dynamisch licht met de instelling “kalmeren” wiskundeopgaven moesten doen – een waarde die noch bij de nulmeting, noch bij de controlegroep ook maar bij benadering werd bereikt.

“Onze studie maakt duidelijk dat een aangepaste dynamische verlichting in klaslokalen een duidelijk positief effect op het leergedrag van leerlingen heeft”, aldus vat Schulte-Markwort de resultaten van het onderzoek samen.

 

Dynamische verlichting
In tegenstelling tot de in scholen doorgaans toegepaste verlichtingsarmaturen met gewone TL‑buizen met een vaste kleurtemperatuur en lichtsterkte, kan bij een armatuur voor dynamische verlichting zowel de lichtsterkte als de kleurtemperatuur worden aangepast. In moderne kantoren wordt deze techniek inmiddels in toenemende mate gebruikt, omdat het natuurlijke daglicht – dat immers in de loop van de dag in intensiteit en samenstelling verandert – op die manier goed kan worden gesimuleerd.

De toegepaste armatuur Savio van Philips is met twee fluorescentielampen met een kleurtemperatuur van 17.000 Kelvin en een fluorescentielamp met een warmwitte, gloeilampachtige lichtkleur (2.700 Kelvin) uitgerust. De lampen worden met innovatieve lichtregelingselektronica zodanig gestuurd, dat elke gewenste lichtkleur tussen 3.000 en 13.000 Kelvin bij een passende lichtsterkte kan worden ingesteld. Al naar gelang de mengverhouding ontstaat een licht dat bijvoorbeeld overeenkomt met de avondzon, of een stimulerend “koud” licht, zoals dit op een heldere, wolkenloze zomerdag rond het middaguur natuurlijk voorkomt.

Uiteraard hoefden de leerkrachten tijdens het onderzoek geen ingewikkelde instellingen uit te voeren. De modi voor de verschillende stemmingen waren voorgeprogrammeerd en konden door een druk op de knop van een afstandsbediening worden opgeroepen.

 

Zinvolle toepassing van het juiste licht
Het inzicht dat goed licht veel meer betekent dan een bepaalde plek voorzien van een bepaalde lichtsterkte, wordt – zeker bij verlichtingsexperts – steeds groter. Even belangrijk als het criterium ‘lichtsterkte’ is het criterium ‘kwaliteit’. Daarbij is een combinatie van factoren noodzakelijk om een hoge kwaliteit van het licht te bereiken. Enerzijds moeten de componenten zoals lampen of voorschakelapparaten hoogwaardig zijn om bijvoorbeeld een constante lichtsterkte en lichtkleur te garanderen. Daarnaast is het echter ook belangrijk dat het licht goed benut wordt. Overal ‘alleen maar zorgen voor een hoge lichtsterkte’ is doorgaans contraproductief en bovendien niet energie-efficiënt. In bepaalde situaties vragen onze ogen en hersenen om contrasten, wisselende lichtsterkten en zich veranderende kleurstemmingen om gestimuleerd te worden of – juist integendeel – de noodzakelijke ontspanning te vinden. Lichtplanners, architecten en goed geschoolde elektrotechnici passen deze inzichten toe en plannen, hoofdzakelijk in het bedrijfsleven, het licht dienovereenkomstig. Kantoren en bedrijfsgebouwen, hotels en restaurants – hier vindt steeds vaker lichtplanning plaats volgens nieuwe lichtpsychologische inzichten.

Bij overheidsgebouwen, zoals scholen, worden moderne verlichtingsoplossingen nog nauwelijks toegepast. “De resultaten van ons onderzoek laten duidelijk zien welke mogelijkheden dynamische verlichtingsoplossingen bieden, juist voor de onderwijssector”, aldus Robert Pfarrwaller, bedrijfsleider van Philips en hoofd van de Philips Lighting-sector in Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland. Hij vervolgt: “Wanneer we zien dat er in onze onderwijssector noch veel mogelijkheden voor verbetering zijn en we het er bovendien allemaal over eens zijn dat goed onderwijs een essentiële voorwaarde is voor een goede toekomst van onze samenleving, moeten wij onmiddellijk beginnen alle mogelijkheden te benutten die bijdragen aan verbetering van het leerproces.”

 

 
  Laatste Nieuws    
 
 Aantal nieuwsberichten :12  Pagina 49 van 51 Vorige | Volgende 
 
  Philips stapt in Tendris
  Philips neemt voor een onbekend bedrag een belang van tien procent in Tendris, de incubator uit Naarden die zich vooral op duurzame ontwikkeling richt. "We beseffen ons heel goed dat we een Klein Duimpje in ons midden hebben."   <Meer>
  Philips schrijft 232 miljoen euro af op dochter Lumileds.
  De recessie dwingt Philips tot een afschrijving van 232 miljoen euro op dochter LumiLeds. De last van 232 miljoen wordt genomen in het vierde kwartaal, waarover het concern op 26 januari rapporteert.   <Meer>
  Licht dimmen levert 20 procent bezuiniging op
  Het energieverbruik van gemeenten kan fors worden verminderd door op openbare verlichting te besparen, zegt Senter Novem.   <Meer>
  Eerste effecten van lampmetingen OliNo
De vele lampmetingen, inmiddels meer dan 150, die zijn uitgevoerd door OliNo beginnen een positief effect te veroorzaken in de markt.   <Meer>
  Leerlingen leren beter bij goed licht
  Leerlingen contreren zich beter en zijn aandachtiger bij een juist gebruik van licht. Dat blijkt uit onderzoek dat de Duitse wetenschapper Michael Schulte-Markwort in opdracht van Philips heeft verricht.   <Meer>
  Consumenten kunnen de fout niet in gaan bij het kopen van lampen.
  “OSRAM begeleidt de consument tijdens het kopen van een lamp. Sinds augustus zijn wij begonnen met de toepassing van eenvoudig te begrijpen pictogrammen op ...   <Meer>
  KEMA breidt uit in VS door overname
  KEMA neemt per 1 januari 2009 het Amerikaanse energieconsultancybedrijf RLW Analytics over. RLW is gespecialiseerd in advisering over energiemanagement en energiebeleid.   <Meer>
  Overname van Traxon Technologies uit Hong Kong door Osram.
Via de overname van Traxon Technologies uit Hong Kong wil Osram uitgroeien tot een grote marktspeler in professionele LED-verlichting.   <Meer>
  Led systemen onder voorwaarden aftrekbaar in de EIA 2009 regeling
  Investeringen in LED verlichting is onder bepaalde voorwaarden aftrekbaar in 2009. De systemen zijn geplaatst op de Energie Investering Aftrek lijst 2009   <Meer>
  Slimme verlichting kan miljarden tonnen CO2 besparen
Als alle gloeilampen in de wereld in de volgende tien jaar vervangen zouden worden door LED-lampen, zou er 10,68 miljard ton minder CO2 uitgestoten worden, concludeert een studie van het Rensselaer Polytechnic Institute.   <Meer>
  Dimmen van de Openbare Verlichting in Aalten
  De gemeente Aalten heeft duurzaamheid hoog in het vaandel staan. Duurzaamheid houdt ook het zuinig omgaan met elektriciteit in. Daarom zijn we aan het kijken waar we nog energie besparen kunnen.   <Meer>
  Holstlezing 2008 door Japanse led-expert
  Led-expert prof.dr. Shuji Nakamura van de University of California in Santa Barbara houdt op donderdag 20 november 2008 de jaarlijkse Holstlezing aan de TU/e.   <Meer>
 
 Aantal nieuwsberichten :12  Pagina 49 van 51 Vorige | Volgende 
 
 
 
Copyright © Lichtnet.net 2000-2010 Voorwaarden | RSS Feed