Mail voor meer oinfo
Home | iGoogle | Upload uw persbericht | Contact | Help | Recente Nieuwsbrieven | Laatste nieuws in uw mailbox! | Meld uw link aan!

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

 
 

Meest gevonden op Lichtnet.Net Mijn lichtnet Inloggen linken Help
 
 
 
  Nieuws >> Nieuwsberichten >> Visie Human Lights Watch : Gloeilampen verbod is onjuist of onvolledig voorgesteld.
Datum : 17-08-2009
 

Visie Human Lights Watch - Gloeilampen verbod is onjuist of onvolledig voorgesteld door Overheid

  De overheid heeft gemeend ons als consumenten verboden te moeten opleggen door m.i.v. september 2009 geleidelijk aan de gloeilamp uit de handel te nemen.

Dit is bij wet geregeld. Alternatieven voor de gloeilamp zijn spaarlampen (fluorescentielicht) en led’s. Het laten branden van een lamp kost energie. Daarvan zijn we ons bewust en vinden ook dat daar spaarzaam mee omgegaan moet worden.
De visie van Human Light Watch :
De argumenten waarop deze wetgeving is gebaseerd is op veel vlakken onjuist of onvolledig
voorgesteld en de voorlichting is zo goed als nihil:
 1. De spaarlamp zou “schoon” zijn, maar is in feite sterk vervuilend; om te maken en op de
  afvalberg; er zit kwik in, schadelijke gassen en slecht afbreekbare kunststoffen.
 2. Led is zuinig en in vele kleuren verkrijgbaar. Maar door de manier waarop de led zijn licht
  maakt, ontbreken er kleuren. We noemen dat licht synthetisch. Het is fletser en dat tast de kleur van onze omgeving aan. Dat is slecht voor ons welbevinden.
 3. Het welzijn van mensen is niet in de besluitvorming meegenomen. De mens heeft natuurlijk licht nodig. Daglicht is daarvoor het best, maar bij het gebruik van kunstlicht is de gloei- en halogeenlamp daarvoor als enige geschikt omdat de kleurweergave ervan het meest compleet is. Het is bizar om mensen dat in hun woonomgeving te onthouden.
 4. Over de informatie die wordt gegeven over het stroomverbruik, de levensduur en de
  lichthoeveelheid van spaarlampen en led’s wordt onjuiste informatie verstrekt. Door de
  toepassing van voorschakelapparatuur in deze lampen is het stroomverbruik hoger dan
  aangegeven. De levensduur van spaar- en ledlampen is bepaald onder ideale
  omstandigheden. Die zijn in de meeste situaties niet van toepassing dus valt de echte
  levensduur veelal veel korter uit.
 5. Bij spaarlampen zit de voorschakelapparatuur in de lamp zelf. Deze geeft magnetische
  radiostraling af die mensen die er gevoelig voor zijn hoofdpijn bezorgd. Ook wordt
  aangenomen dat het ten grondslag ligt aan ADHD. Gloeilampen hebben helemaal geen
  voorschakelapparatuur nodig.

Tot slot: de vergelijkingen in CO2 uitstoot tussen de gloeilamp en de alternatieven zijn berekend met energie uit kolencentrales. Terwijl steeds meer consumenten juist groene stroom gebruiken. En hoe wordt het effect eigenlijk gemeten? Human Lights Watch wil bereiken dat ,natuurlijk licht van gloei- en halogeenlampen beschikbaar blijft!, er keuzevrijheid voor consumenten blijft, eerlijke en volledige voorlichting gegeven wordt aan de consument over het verschil tussen deze soorten lampen en natuurlijk zien we ook graag dat mensen bewust omgaan met licht en energie. We hebben veel steun nodig om de media, de politiek en de consument te bereiken. Aldus Bart Froeling oprichter van Human Light Watch.

Als bezorgde lichtontwerpers hebben wij ons “Human Lights Watch” genoemd vervolgd Bart Froeling. We zijn niet tegen spaar en ledverlichting, maar door onze jarenlange ervaring kennen we het belang van goed licht voor de mens.Licht is leven. Het behoud van de halogeenlamp, nadat de gloeilamp is verdwenen, is voor het leven en werken van mensen essentieel. Het natuurlijke licht van gloei- en halogeenlicht is het meest menselijk. Voor het belichten van de woonomgeving, van stoffen en kunstvoorwerpen, zijn gloei- en halogeenlampen onovertroffen. En het is een simpel product.


Wij willen betere en eerlijke voorlichting voor de consument over de verschillende soorten lampen, over de voor- en nadelen. Door spaarlampen en led’s kan in veel gevallen door verstandig gebruik ervan flink bezuinigd worden op het energieverbruik. Maar wij willen de keuzemogelijkheid om ook gloeilicht te mogen gebruiken! We maken bewuste keuzes geleid door onze expertise. Ook in ons eigen huis hangen spaarlampen waar dat kan.

Spaar de gloeilamp!
Vanaf 1 september 2009 worden de meeste gloeilampen verbannen. Dan liggen de bekende peertjes niet meer in de schappen. Maar dat is nog niet alles. Daarna wil men ook de halogeenlampen laten verdwijnen uit ons leven.

Zonder het licht van gloeilampen of halogeenlampen is er geen kunstlicht meer over met een natuurlijke kleurweergave. Is dat erg? Ja! want dan hebben we geen lichtbron meer die de kleur van onze omgeving perfect laat zien. Spaarlampen en led’s worden ons opgedrongen als goede alternatieven. Maar iedereen weet dat een spaarlamp geen ‘gezellig’ licht geeft. Dat komt omdat in spaar- en ledlampen niet alle kleuren zitten van het volledige spectrum. Het resultaat is dat de omgeving er flets en koud uitziet omdat er kleuren ontbreken. De verlichting thuis wordt minder. In verschillende klassieke of design lampen passen geen spaar- of ledlampen, niet qua maat of omdat ze niet het juiste licht geven. Ook dimmers zullen niet meer werken of kapot gaan omdat spaar- en ledlampen niet gewoon dimbaar zijn. En hoe moeten we in de toekomst zonder het natuurlijke licht onze Hollandse Meesters, waaronder de Nachtwacht, belichten?

Ingelicht of opgelicht?
Het Europees gloeilampenverbod is een feit. Tussen nu en september 2012 verdwijnt het grootste deel van het gloeilicht en halogeenlicht zoals we dat nu kennen. Dit gebeurt volgens een uitfaserings plan zoals dat is opgesteld door de Europese lampenfabrikanten. Pure symboolpolitiek die zich uitstrekt tot achter onze voordeur. De Nationale en Europese regeringen hebben besloten juist de consument te treffen. Als de minst kritische, want minst geïnformeerde partij. Van enige voorlichting is geen sprake. Het argument dat door het gebruik van spaarlampen de consument 50 tot 80 euro per jaar op zijn energierekening kan besparen is gebruikt om het verbod erdoor te drukken. Dat mensen zich prettiger voelen in het licht van gloei en halogeenlampen is niet in de besluitvorming meegenomen.


Lichtkwaliteit en gezondheid
Jazeker, de gloeilamp neemt de meeste energie, maar hij levert ook de beste kwaliteit licht. Bij de
spaarlamp en de led krijg je vanwege de besparing inferieur, synthetisch licht. De negatieve effecten van spaarlampen zijn bij de meeste mensen niet bekend. Dat sommige mensen last hebben of zelfs ziek worden van spaarlampen moet toch ergens door komen! Spaarlampen stralen een magnetisch veld uit, ze bevatten kwik, ze geven veel UV straling en de goedkopere varianten kunnen een flikkerend licht veroorzaken. Alleen de hele dure werken op een dimmer. De levensduur van spaarlampen neemt bijzonder snel af bij vaak aan- en uitschakelen, en er komt veel minder licht uit als ze ouder worden. Led is zuinig en in vele kleuren verkrijgbaar maar door de
manier waarop de led zijn licht maakt ontbreken er ook lichtkleuren: het licht is niet echt wit. Het is fletser, de kleur in onze omgeving ‘verdwijnt’ deels.

Meer :
Gloeilampenverbod.nl
Poll op Lichtnet.Net Uitslag van de poll tot nu toe!
Lampenzaken vullen massaal gloeilampen aan.
Duitsers hamsteren gloeilampen.
Laserpuls maakt gloeilamp efficiënt
Verbod op gloeilamp laat consument koud
Bart Froeling start actie tegenhet gloeilampenverbod
Dossier op Lichtnet.Net Forum Spaar de Gloeilamp
  
  Laatste Nieuws    
 
 Aantal nieuwsberichten :12  Pagina 33 van 51 Vorige | Volgende 
 
  Accor Hotels start overschakeling naar Philips LED-verlichting.


In het kader van de verduurzaming van de hotelexploitatie maakt Accor Hotels Nederland een begin met de vervanging van de verlichting in haar hotels. Het eerste Accor-merk dat de komende jaren zal overschakelen op LED-verlichting, zijn de elf ibis hotels in Nederland.   <Meer>
  DayWave – een baanbrekende LED-designarmatuur van Philips.

DayWave, een baanbrekende designarmatuur en meteen ook de eerste dynamische LED-armatuur voor algemene kantoorverlichting.   <Meer>
  Ontwikkelingen zonne-energie veelbelovend.

Het Amerikaanse World Resource Institute (WRI) stelt dat name nieuwe ontwikkelingen op het gebied van zonne-energie veelbelovend zijn. Het WRI doet onderzoek naar de voortgang van technologische ontwikkeling op het gebied van schone energie en klimaatbeheersing.   <Meer>
  Visie Human Lights Watch : Gloeilampen verbod is onjuist of onvolledig voorgesteld.

De overheid heeft een verbod opgelegd op het gebruik van gloeilamen.
Alternatieven voor de gloeilamp zijn spaarlampen (fluorescentielicht) en led’s.
De argumenten waarop deze wetgeving is gebaseerd is volgens Human Light Watch op veel vlakken onjuist of onvolledig.

  <Meer>
  Met dimbare Stela led-straatverlichting bespaart gemeente Leiden 65% op energie

Leiden past als eerste gemeente in Nederland dimbare led-straatverlichting toe.
Door een Dynadimmer toe te passen op de energiezuinige LED-armatuur Stela van Indal verbruikt
Leiden hierdoor 65% minder energie op openbare verlichting zonder dat de kwaliteit van de verlichting in het geding komt   <Meer>
  Opstart massaproductie van OLED voor algemene verlichtingsmarkt vanaf 2010.
Verlichtingsfabrikanten en een aantal andere in OLED gespecialiseerde producenten zijn met elkaar in een race verwikkeld wie het eerst massaproductie van witte OLED verlichtingsschermen kan opstarten!   <Meer>
  Artikeldata van ERCO Lighting B.V. beschikbaar via 2BA online.

Per 15 juli zijn de product en artikeldata van ERCO Lighting B.V beschikbaar via 2BA online
en kunnen bedrijven ECRO's artikelbestanden in hun bedrijfsvoering gebruiken.

  <Meer>
  Nieuwe serie cursussen Openbare Verlichting van Infra Engineering

Infra Engineering start opnieuw dit seizoen een serie cursussen op met als thema´s: LICHT & BEHEER,
OVLed en DUURZAAM BELEID. Nieuw is de uitbreiding met een cursus "EXCURSIE
LEDVERLICHTING
".   <Meer>
  De nieuwste generatie straatverlichting van Osram samen met Schréder.

Proefopstelling in Fürth toont de toekomst van de straatverlichting met OSRAM LED's.
Totaal zes armaturen met de laatste LED technologie van OSRAM laten de straatverlichting
van de toekomst zien in Fürth in de buurt van Neurenberg, Duitsland. Infra Fürth GmbH, armatuur
f abrikant Schréder en verlichtingfabrikant OSRAM hebben een testopstelling met LED armaturen
opgezet om zodoende informatie te vergaren over de prestaties van de diodes' in deze straatverlichting.   <Meer>
  Oud-dj schopt het tot directeur van miljoenenbedrijf .

Oud-dj Carlo Görtjes (52) staat nu aan het hoofd van miljoenenbedrijf Lagotronics.
Zoon Sander moet hem binnenkort opvolgen.   <Meer>
  RLLD Commercial Lighting heeft LED verlichting op zonne energie ontwikkeld.


RLLD Commercial Lighting heeft een aanbod van LED verlichting op zonne energie ontwikkeld
voor specifieke commerciële, industriële, high-end, en openbare verlichtingstoepassingen

  <Meer>
  KEMA Keur voor POWERLed E14 en E27 Retrofitlampen van Line Lite International.

 

Line Lite International BV uit Amsterdam informeert met trots dat de door haar geleverde
PowerLED E14/E27 Retrofit lampen sinds 5 augustus allen voorzien zijn KEMA Keur.

  <Meer>
 
 Aantal nieuwsberichten :12  Pagina 33 van 51 Vorige | Volgende 
 
 
 
Copyright © Lichtnet.net 2000-2010 Voorwaarden | RSS Feed