Mail voor meer oinfo
Home | iGoogle | Upload uw persbericht | Contact | Help | Recente Nieuwsbrieven | Laatste nieuws in uw mailbox! | Meld uw link aan!

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

 
 

Meest gevonden op Lichtnet.Net Mijn lichtnet Inloggen linken Help
 
 
 
  Nieuws >> Nieuwsberichten >> Met dimbare Stela led-straatverlichting bespaart gemeente Leiden 65% op energie
Datum : 17-08-2009
 

Met dimbare Stela led-straatverlichting van Indal bespaart gemeente Leiden 65% op energie

 

Leiden past als eerste gemeente in Nederland dimbare led-straatverlichting toe. Door een Dynadimmer toe te passen op de energiezuinige LED-armatuur Stela van Indal verbruikt Leiden hierdoor 65% minder energie op openbare verlichting zonder dat de kwaliteit van de verlichting in het geding komt.

Ook de CO-uitstoot is 65% lager. Met deze maatregel onderstreept Leiden het belang dat het hecht aan duurzaamheid. Leiden is één van de Koplopergemeenten. Koplopers willen de openbare verlichting energiezuiniger maken en een inspirerend voorbeeld zijn voor omliggende gemeenten.

In ruim een kwart van de openbare verlichting in Leiden brandt een 36 watt fluorescentie lamp met wit licht, een in Nederlandse woonwijken veel gebruikte lamp die volgens de huidige maatstaven redelijk zuinig is. Meer energiebesparing zou gerealiseerd kunnen worden door toepassing van deze lamp in combinatie met een Dynadimmer. Gert van Tol, beheerder openbare verlichting Leiden: “Maar we wilden meer in Leiden. En een nog grotere besparing is alleen realiseerbaar door toepassing van ledtechnologie in combinatie met een Dynadimmer. En dat hebben we hier als eerste gemeente in Nederland voor elkaar gekregen. Een primeur!“ 

Samenwerking
De gemeente Leiden heeft haar vaste partner voor het inrichten van de openbare ruimte Liandyn opdracht gegeven om via een haalbaarheidsonderzoek te beoordelen welk Led-armatuur de meeste energiebesparing oplevert.

 

De Stela van Indal kwam als beste uit de bus. In samenwerking met Indal is de Stela getest met een Dynadimmer om de ambitieuze doelstellingen van de gemeente te realiseren. Want ook Indal en Liandyn hebben duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen hoog in het vaandel staan. Als gevolg hiervan zijn er 5 augustus 10 Stela’s geplaatst van het type Square met 14 LED’s aan de Uhlenbeck-kade die met behulp van een Dynadimmer worden gedimd volgens een vast gekozen dimscenario. Wethouder Verkeer en Milieu van Leiden, de heer mr. J.P.R.M. Steegh, was uitgenodigd om de eerste Stela te installeren.

Techniek
De Stela gebruikt bij vol vermogen 21 Watt. Dit is ter vervanging van de armaturen met een 36 Watt compact fluorescentie lamp met een energieverbruik van 37 Watt. Energiebesparing: 40%.
De Stela levert echter meer licht dan nodig is volgens de huidige richtlijnen. Vandaar dat het vermogen van de Stela met een Dynadimmer standaard wordt teruggebracht naar 90% licht. Deze hoeveelheid is ruim voldoende voor in de spitsuren. Dit levert standaard al een extra besparing op.

Na de spits, als het verkeer minder druk is en er minder licht nodig is om de veiligheid te waarborgen, wordt het verlichtingsniveau teruggebracht naar 60%. ’s Nachts, wanneer het nog minder druk is naar 45%. In de ochtend vindt een trapsgewijze opschakeling plaats naar 60% en in de ochtendspits naar 90% licht. Het op en neer regelen van de verlichting verloopt in kleine stappen, waardoor het nauwelijks waarneembaar is voor het menselijk oog. Dit dimscenario is één van de acht door Indal standaard voorgeprogrammeerde dim-tijdschakelscenario’s, voortkomend uit de meest gangbare praktijksituaties.

Bijkomend voordeel voor de gemeente Leiden is dat het toegepaste dimscenario door Indal wordt geregistreerd in een centrale database. Zodoende kan altijd de uitvoering worden achterhaald bij (incidentele) vervanging of uitbreiding.

Uhlenbeck-kade, Leiden
In de oude situatie werd aan de Uhlenbeck-kade in Leiden 149 kWh per jaar per lichtpunt verbruikt. Dit is zo’n 68.5 kg CO2. In de nieuwe situatie wordt dit 52 kWh energie per jaar per lichtpunt en 24 kg CO2.. Een energiebesparing van 65% en wat CO2-uitstoot betreft, een vermindering die ongeveer overeenkomt met de CO2-opname en groei van een volwassen boom per lichtpunt gedurende een jaar.

Volwaardig alternatief
De Stela heeft zich in rap tempo ontwikkeld tot een volwaardig alternatief voor een groot deel van de bestaande lichtbronnen. Onderzoek toont aan dat de High-Power led’s in Stela duurzaamheid bevorderen, lang meegaan en een energiebesparing kunnen opleveren die - zeker in combinatie met dimmen - kan oplopen tot wel 65%, waarbij de lichtkwaliteit behouden blijft.

Indal

 
  Laatste Nieuws    
 
 Aantal nieuwsberichten :12  Pagina 33 van 51 Vorige | Volgende 
 
  Accor Hotels start overschakeling naar Philips LED-verlichting.


In het kader van de verduurzaming van de hotelexploitatie maakt Accor Hotels Nederland een begin met de vervanging van de verlichting in haar hotels. Het eerste Accor-merk dat de komende jaren zal overschakelen op LED-verlichting, zijn de elf ibis hotels in Nederland.   <Meer>
  DayWave – een baanbrekende LED-designarmatuur van Philips.

DayWave, een baanbrekende designarmatuur en meteen ook de eerste dynamische LED-armatuur voor algemene kantoorverlichting.   <Meer>
  Ontwikkelingen zonne-energie veelbelovend.

Het Amerikaanse World Resource Institute (WRI) stelt dat name nieuwe ontwikkelingen op het gebied van zonne-energie veelbelovend zijn. Het WRI doet onderzoek naar de voortgang van technologische ontwikkeling op het gebied van schone energie en klimaatbeheersing.   <Meer>
  Visie Human Lights Watch : Gloeilampen verbod is onjuist of onvolledig voorgesteld.

De overheid heeft een verbod opgelegd op het gebruik van gloeilamen.
Alternatieven voor de gloeilamp zijn spaarlampen (fluorescentielicht) en led’s.
De argumenten waarop deze wetgeving is gebaseerd is volgens Human Light Watch op veel vlakken onjuist of onvolledig.

  <Meer>
  Met dimbare Stela led-straatverlichting bespaart gemeente Leiden 65% op energie

Leiden past als eerste gemeente in Nederland dimbare led-straatverlichting toe.
Door een Dynadimmer toe te passen op de energiezuinige LED-armatuur Stela van Indal verbruikt
Leiden hierdoor 65% minder energie op openbare verlichting zonder dat de kwaliteit van de verlichting in het geding komt   <Meer>
  Opstart massaproductie van OLED voor algemene verlichtingsmarkt vanaf 2010.
Verlichtingsfabrikanten en een aantal andere in OLED gespecialiseerde producenten zijn met elkaar in een race verwikkeld wie het eerst massaproductie van witte OLED verlichtingsschermen kan opstarten!   <Meer>
  Artikeldata van ERCO Lighting B.V. beschikbaar via 2BA online.

Per 15 juli zijn de product en artikeldata van ERCO Lighting B.V beschikbaar via 2BA online
en kunnen bedrijven ECRO's artikelbestanden in hun bedrijfsvoering gebruiken.

  <Meer>
  Nieuwe serie cursussen Openbare Verlichting van Infra Engineering

Infra Engineering start opnieuw dit seizoen een serie cursussen op met als thema´s: LICHT & BEHEER,
OVLed en DUURZAAM BELEID. Nieuw is de uitbreiding met een cursus "EXCURSIE
LEDVERLICHTING
".   <Meer>
  De nieuwste generatie straatverlichting van Osram samen met Schréder.

Proefopstelling in Fürth toont de toekomst van de straatverlichting met OSRAM LED's.
Totaal zes armaturen met de laatste LED technologie van OSRAM laten de straatverlichting
van de toekomst zien in Fürth in de buurt van Neurenberg, Duitsland. Infra Fürth GmbH, armatuur
f abrikant Schréder en verlichtingfabrikant OSRAM hebben een testopstelling met LED armaturen
opgezet om zodoende informatie te vergaren over de prestaties van de diodes' in deze straatverlichting.   <Meer>
  Oud-dj schopt het tot directeur van miljoenenbedrijf .

Oud-dj Carlo Görtjes (52) staat nu aan het hoofd van miljoenenbedrijf Lagotronics.
Zoon Sander moet hem binnenkort opvolgen.   <Meer>
  RLLD Commercial Lighting heeft LED verlichting op zonne energie ontwikkeld.


RLLD Commercial Lighting heeft een aanbod van LED verlichting op zonne energie ontwikkeld
voor specifieke commerciële, industriële, high-end, en openbare verlichtingstoepassingen

  <Meer>
  KEMA Keur voor POWERLed E14 en E27 Retrofitlampen van Line Lite International.

 

Line Lite International BV uit Amsterdam informeert met trots dat de door haar geleverde
PowerLED E14/E27 Retrofit lampen sinds 5 augustus allen voorzien zijn KEMA Keur.

  <Meer>
 
 Aantal nieuwsberichten :12  Pagina 33 van 51 Vorige | Volgende 
 
 
 
Copyright © Lichtnet.net 2000-2010 Voorwaarden | RSS Feed