Mail voor meer oinfo
Home | iGoogle | Upload uw persbericht | Contact | Help | Recente Nieuwsbrieven | Laatste nieuws in uw mailbox! | Meld uw link aan!

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

 
 

Meest gevonden op Lichtnet.Net Mijn lichtnet Inloggen linken Help
 
 
 
 Achtergrond bij wetsvoorstel weigering leveranciers levering aan webwinkels
 
< Terug naar publicaties
 

Achtergrond bij wetsvoorstel weigering leveranciers te levering aan webwinkels

Leveranciers mogen weigeren te verkopen aan webwinkels zonder fysieke winkel, aldus de EC in een conceptvoorstel. eBay en Amazon schreeuwen moord en brand. De nieuwe wetgeving van de Europese Commissie (EC) zou betekenen dat fabrikanten webwinkels zonder fysieke winkel (brick-and-mortar) mogen boycotten door ze geen producten te leveren. De maatregel is bedoeld om winkelhouders te beschermen tegen concurrenten die online dezelfde producten verkopen voor lagere prijzen. Persbureau Reuters kreeg inzage in de concepttekst van de Europese richtlijn.


Online voordeel

Pure internetspelers ('free riders') maken geen kosten aan huisvesting en winkelpersoneel, en kunnen zo lagere prijzen hanteren. Maar, zo luidt het argument van de merkenhouders en de Europese Commissie: ze investeren door hun fysieke afwezigheid veel minder in het merk. "De bedoeling van de brick-and-mortar-provisie is om retailers te helpen investeren in winkels met luxeprodukten", zegt een jurist die de merkenhouders vertegenwoordigt tegen Reuters. Het wetsvoorstel heeft echter een bredere impact.

Ramp voor e-commerce
De regeling is een ramp voor e-commerce in Europa, stelt eBay-jurist Tod Cohen. En dat net terwijl het internetwinkelen in de lift zit. "Wie aan prijsdiscriminatie doet, heeft er een mogelijkheid bijgekregen." eBay verwacht dat de nieuwe richtlijn funest is voor kleine retailers. Talloze ondernemers gebruiken de Amerikaanse veilingsite om merkproducten - echt, tweedehands en nep - te verkopen. Door de handel in nepproducten moest eBay in 2008 na een rechtszaak 40 miljoen euro betalen aan modehuis Louis Vuitton. Ook Amazon trekt van leer tegen het 'protectionistische' voorstel van de EC. Het laat weinig heel van de plannen in een opinie-artikel in de Wall Street Journal. De 'bricks-and-mortar'-regel leidt tot minder keuze voor consumenten, minder prijstransaparantie en hogere prijzen door minder concurrentie, stelt de internetgigant.

Richtlijn loopt in mei af
De 'bricks-and-mortar'-regel is onderdeel van een uitgebreide hervorming van de e-commerce regels in de Europese Unie. De huidige regels voor e-commerce lopen in mei 2010 af. Dan moet er een nieuwe richtlijn zijn. eBay is in juli 2009 al een petitie begonnen waarin het klanten vraagt zich uit te spreken tegen de het belemmeren van online handel door de Europese Commissie. Uiteindelijk zijn daarmee 750.000 handtekeningen vergaard, die zijn overhandigd aan het Europees Parlement
.

Uw linky / banner hier ?

< Terug naar publicaties

 

 
 
Copyright © Lichtnet.net 2000-2010 Voorwaarden | RSS Feed